Vinteridretten er svært populær i Norge

Vi er tidenes mestvinnende nasjon i de vinterolympiske leker og mange av våre mest minnerike øyeblikk er norske idrettsprestasjoner. Hver eneste dag trener hundretusenvis av utøvere, store og små, med mål om å bli den neste norske gullmedaljevinneren.

Likevel er det skepsis å spore blant folk når man diskuterer om Norge skal arrangere OL eller ikke.

Vi må opp på scenen og bidra

– Det er klart vi kan sitte og si «herregud så dumt» når noen foreslår OL til Norge. Men ønsker vi å være en idrettsnasjon som alltid blir invitert på fest, gjør alt for å være festens midtpunkt, men som aldri gjengjelder invitasjonen, spør daglig leder i Idrettens Olympiade, Dag Jarle Aksnes.

Ser man på medaljestatistikken er det liten tvil om at vi har vært festens midtpunkt. Tre nordmenn har 8 gull hver. Helt øverst troner Marit Bjørgen med totalt 15 medaljer, tett etterfulgt av Ole Einar Bjørndalen (13) og Bjørn Dæhlie (12). Resten av listen er tapetsert med norske utøvere. Fra Ballangrud til Klæbo.

Felles for alle er at de ikke bare har gitt oss store øyeblikk, men også satt følelsene våre i sving – fra glede til skuffelse.

Folkefest og sofafest

Ser man på TV-statistikken er vinteridrett helt klart noe som spesielt samler oss foran TV-skjermer rundt i de tusen hjem. For de aller fleste kribler det litt ekstra å høre NRK spille Jokke og Valentinernes «Her kommer vinter´n» før skisesongen starter.

– Nordmenn er ekstremt opptatt av vinteridrett. Ikke bare er vi glade i å drive idrett, vi opplever det samen foran skjermen, om det så er hjemme fra sofaen eller på kontoret, forteller Aksnes.

Han peker blant annet på at avslutningsseremonien på Lillehammer er den tredje mest sette TV-sendingen i NRKs historie. 16 år senere under OL i Vancouver så nesten 2 millioner norske TV-seere Odd-Bjørn Hjelmeseth kaste opp da han kom 34,3 sekunder bak Johan Olsson til veksling – på rubbeski i det ustabile føret. Norge tapte stafetten bak svenskene, selv med en hederlig innsats fra Petter Northug på siste etappe.

Oppturen kom heldigvis to dager senere under skiskytterstafetten. Flere TV-seere fikk med seg Hanevold, Bø, Svendsen og Bjørndalen knuse konkurrentene enn de mest sette episodene av Fredriksons fabrikk og ‘Allo ‘allo!.

Populære i sosiale medier

Også i «de nye mediene» er vinteridretten godt representert på topplistene.

165 554 Instagram-brukere trykket «like» på bildet Johannes Høsflot Klæbo la ut av sine tre gullmedaljer fra OL i 2018.

Både han, Johaug og snowboarder Silje Norendal har opp mot en halv million følgere hver på samme sosiale medieplattform.

– Når vi ser hvor mye oppmerksomhet de olympiske vinterlekene får så er det helt klart på tide å se på muligheten for at idretten selv kan være med å designe sitt eget OL, sier Aksnes.

Meny