Rene leker er et absolutt krav

Idretten og enkelte idrettsarrangementer har de siste årene fått et dårlig rykte. Skal man arrangere et OL i Norge på idrettens premisser må de paralympiske og vinterolympise vinterleker være rene.

«Klarer vi ikke å arrangere et OL fritt for korrupsjon, svart arbeid og doping er det heller ingen vits i å søke»

Dag Aksnes,
daglig leder i Idrettens Olympiade

Skal OL arrangeres i Norge på idrettens premisser så er det en forutsetning at vinterlekene er rene leker. Fritt for doping, svart arbeid og korrupsjon.

– Hvis ikke dette lar seg gjennomføre bør man ikke arrangerer OL i Norge. Disse negative ordene har lenge preget idrettens rykte og det er på tide å ta et oppgjør og stake ut en ny kurs, sier Dag Aksnes.

Åpenhet hele veien

Idrettens Olympiade kjemper for at hele prosessen rundt en utredning, og en søknad, er åpen hele veien.

– Gode rutiner bør etableres fra starten av slik at vi kan samarbeide om å innføre en nulltoleranse for korrupsjon og svart arbeid. Samtidig bør vi fokusere på et nasjonalt og internasjonalt holdningsarbeid sammen med idrettsledere og organisasjoner. Hvis alle gjør det de kan for å bli kvitt doping kan vi få det til sammen, hevder Aksnes.

Han forteller at han ønsker at hele idrettsnasjonen Norge samarbeider om dette. En kan for eksempel starte med å gå hjem til sine barn og spørre på samme måte som man spør barna hva de vil bli når de blir stor; hvilket OL ønsker de når de blir voksen?

– Sjansene er store for at de kommende generasjonene ønsker et bærekraftig OL hvor de negative sidene idretten er blitt forbundet med endelig fjernes for godt, sier han.

– Alt annet enn rene leker er uakseptabelt.